Tweet |
Kocaeli’nin ekonomik, tarihi ve kültürel açıdan önemli bir ilçesi olan Gebze, aynı zamanda Marmara Bölgesi’nin en gelişmiş sanayi bölgelerinden biridir. Birçok önemli turistik yerler bu ilçede toplanmaktadır. İzmit merkeze 49 km, İstanbul’a 45 km uzaklıkta olan Gebze’ye çevre illerden pek çok yerli ve yabancı turist gelmektedir.
Gebze’nin mutlaka gezilmesi gereken tarihi ve turistik yerleri arasında Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi, Sultan Orhan Camii, Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, Eskihisar Kalesi, Darıca Kalesi, Hannibal’ın Mezarı, Çoban Mustafa Paşa Hamamı, İbrahim Paşa Çeşmesi, Hünkâr Çayırı, Mevlevi Evi gibi tarihi ve kültürel yerler bulunmaktadır. Gebzeye geldiğinizde gezi listenize bu önemli yerleri de eklemeyi unutmayınız.
Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi
Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi, Gebze’nin ilçe merkezinde yer almaktadır. Merkezde olduğundan dolayı ulaşımı son derece rahattır. Özel aracınız ile gelmek isterseniz park sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Harem-Gebze minibüslerini tercih ederek de ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca toplu taşıma araçlarından otobüs ile gitmeyi de tercih edebilirsiniz.
Kanuni Sultan Süleyman döneminin en önemli eserlerinden biri olan Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi, hicri takvime göre 930 tarihinde tamamlanmıştır. Cami bölümü Kanuni Sultan Süleyman ve Yavuz Sultan Selim’in vezirlerinden biri olan Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bir menzil külliyesi olmakla birlikte çevresinde medrese, tekke, türbe, kütüphane, hamam, imaret, kervansaray yapıları yer almaktadır.
Dört mevsimde gelip görebileceğiniz tarihi yerlerden biridir. Herhangi bir giriş ücreti yoktur.
Sultan Orhan Camii
Gebze’nin en önemli tarihi yapılarından biri olan Sultan Orhan Camii, 1331 senesinde yapılmıştır. Gebze ilçe merkezine uzaklığı sadece 600 metre’dir. Yürüme mesafesinde olduğu için kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Osmanlı Devleti’nin ilk Sultan’ı olan Orhan Bey tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan ilk örneklerden biri olması sebebi ile tarihi açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Sade bir görünüme sahip olması ile birlikte Gebze’nin en önemli tarihi yapıları arasında yerini almaktadır. Gebze’ye geldiğinizde bu tarihi yapıyı da mutlaka görmelisiniz.
Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi
Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, Gebze’ye bağlı Eskihisar Beldesi’nde yer almaktadır. Özel aracınız ile kolay bir şekilde ulaşım sağlayabileceğiniz gibi toplu taşıma araçlarını tercih ederseniz, Gebze ilçe merkezinden kalkan otobüslere de binebilirsiniz.
Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, Türk Müzecilik Tarihinin kurucularından olan Osman Hamdi Bey tarafından 1884 senesinde yapılmıştır. Kendisi ayrıca ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi kitabının yazarı olmaktadır. Fransız mimarisi ile yapılmış olan bu tarihi müzede, Osman Hamdi Bey’in geçmiş fotoğrafları, kişisel eşyaları, tabloları ve daha birçok kullandığı eşyalar sergilenmektedir.
Geniş bir bahçesi olan bu tarihi yapıyı şehir dışından birçok yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir. Yaz veya kış demeden her mevsim gelebileceğiniz yerlerden biridir.
Müzeye giriş ücreti yoktur. Pazartesi günleri hariç haftanın her günü açıktır. Ziyaret saatleri sabah 08.30 ile akşam 17.30 arasıdır. Bu saatler içerisinde gelip ziyaret edebilirsiniz.
Eskihisar Kalesi
Eskihisar Kalesi, Gebze’ye 6 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D100 karayolunu kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınız yok ise Gebze-Darıca arası sefer yapan otobüsleri de tercih edebilirsiniz.
Bizans döneminde yapıldığı düşünülen Kale’nin, antikçağdaki ismi ise Pelekanon’dur. Pelekanon Savaşı sebebi ile de tarihte önemli bir yere sahiptir. Osmanlı döneminde de aktif bir şekilde kullanılan Kale’nin yapılmasının asıl amacı ise limanın güvenliği sağlamaktır. İç ve dış olarak iki bölümden oluşmuştur. Bulunduğu konumdan dolayı muhteşem bir manzaraya sahiptir. 1998 senesinde restore edilerek, konser gibi etkinlikler amaçlı kullanılmaya başlanmıştır.
Muhteşem bir görüntüye sahip olduğu için buraya gelirken mutlaka fotoğraf makinenizi de getirmelisiniz. Dilediğiniz zaman Kale’yi ziyaret edebilirsiniz. Herhangi bir giriş ücreti yoktur.
Darıca Kalesi
En önemli tarihi ve turistik yerlerden biri ola Darıca Kalesi, Gebze’ye yaklaşık olarak 7 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D100 karayolunu kullanarak kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Merkezden kalkan toplu taşıma araçları ile de ulaşım mümkündür.
Eski kaynaklarda Tararion Kalesi olarak bilinen Darıca Kalesi, Bizans Döneminde Daritsion adı ile anılmıştır. Pelekanon Savaşı ile adını duyurmuş olan Kale, Osmanlıların eline geçtikten sonra Darıca olarak adı değiştirilmiştir. Bizans Döneminde, önünde bulunan iskeleyi korumak için yapılmıştır. Tarihi geçmişi açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Kale’ye her sene çok sayıda turist görmek için gelmektedir.
Ayrıca Kale’yi gezerken sahile doğru inen gizli yer altı geçidini de keşfedeceksiniz. Tarihi değerlere sahip olan bu önemli yapıyı dört mevsim de ziyaret edebilirsiniz.
Hannibal’ın Mezarı
Hannibal’ın Mezarı, Gebze’ye 3 km uzaklıktadır. Oldukça yakın bir konumda olan tarihi mezara özel aracınız ile TÜBİTAK Gebze yerleşkesi üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınız yok ise Gebze merkezden hareket eden halk otobüsleri ile de ulaşım mümkündür.
Kartacalı Komutan Hannibal Barca’ya ait olan mezar, tarihi açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Mezar, 24 ton ağırlığında olan taş lahit, mermer kitabeler ve masktan oluşmaktadır. Gebze’ye geldiğinizde gelip görmeniz gereken tarihi yerlerden biridir.
Dört mevsim de gelip görebileceğiniz tarihi yapılardan biridir.
Çoban Mustafa Paşa Hamamı
Çoban Mustafa Paşa Hamamı, Gebze merkezde yer almaktadır. Konumu gereği kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Gebze’nin en büyük hamamlarından biri olduğu için tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir.
1523 senesinde inşa edilmiştir. Halk arasında Çarşı Hamamı veya Çifte Hamam olarak da bilinmektedir. Hamam’da iki farklı bölüm bulunmaktadır. Bir bölümü kadınlar için diğer bölümü ise erkekler içindir. Günümüzde halen kullanılmakta olan Çoban Mustafa Paşa Hamamı’nı Gebze gezi listesine mutlaka eklemelisiniz.
İbrahim Paşa Çeşmesi
İbrahim Paşa Çeşmesi, Gebze’nin merkezinde yer almaktadır. Merkezde olduğundan dolayı ulaşımı son derece kolaydır.
Köprülü Mehmet Paşa’nın vezirliğini yapan İbrahim Paşa tarafından 1664 senesinde yaptırılmıştır. Çeşmenin eni ve boyu kare şeklindedir. Çeşmeden akan suyun akışı için terazi sistemi yapılmıştır. Gebze’ye geldiğinizde görmeniz gereken önemli tarihi yapılardan biridir.
Hünkâr Çayırı
Hünkâr Çayırı, Gebze’ye yaklaşık olarak 11 km uzaklıktadır. Özel aracınız var ise D100 karayolu üzerinden ortalama 15 dakika içerisinde varabilirsiniz. Özel aracınız yok ise Gebze merkezindeki otogardan tarifeli otobüslere binerek ulaşım sağlayabilirsiniz.
Fatih Sultan Mehmet’in İtalya’ya yapmayı planladığı sefer için çıktığı yolda mola verdiği yer Hünkâr Çayırı olarak bilinmektedir. Fatih Sultan Mehmet’in anısını yaşatmak adına 1659 senesinde kitabeli çeşme inşa edilmiştir.
Tarihi açıdan önemli bir yeri olan Hünkâr Çayırı’nı istediğiniz zaman gelip görebilirsiniz.
Mevlevi Evi
Mevlevi Evi, Gebze merkezine ortalama 45 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Özellikle kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan Mevlevi Evi, inanç amacıyla gelip görmek isteyenlere hitap etmektedir. Manevi yönden de değerli olan bu yapıyı mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.
Ayrıca içerisinde hat sanatının ve ebru sanatının sergilendiği birçok bölümler yer almaktadır. Dört mevsim de ziyaret edebilirsiniz. Herhangi bir giriş ücreti yoktur. Koaynak: Gezinomi