Demir - Çelik sektörü, çok eski zamanlardan beri çeşitli sanayilerin gelişmesinde ve toplumların kalkınmasında büyük öneme sahip olagelmiştir. Özellikle gelişmekte olan ülkeler göz önüne alındığında Demir - Çelik sektörü, diğer sektörlere öncülük yapmış ve yapmaya devam etmektedir. Türkiye ve Dünya için önemli bir sektör olan Demir - Çelik sektörü, küresel ekonomide de, ülke ekonomisinde ve sanayileşmede lokomotifi olmaya devam ediyor.
Türkiye, demir-çelik sektöründe önemli bir konuma sahiptir. 2019 yılı itibariyle Türk Çelik Sektörü, dünyada 8. sırada yer almaktadır. Aynı zamanda Avrupa’daki çelik üreticileri arasında ise Almanya’dan sonra 2. sırada bulunmaktadır. Bu başarı, Türkiye’nin demir-çelik üretimindeki gücünü ve katkısını göstermektedir.
Günümüzde demir-çelik sektörü olmadan bir ülkenin gelişmesi mümkün değil. Çünkü demir-çelik sektörü, savunma sanayi, ağır makine, ulaşım, inşaat, beyaz eşya, otomotiv ve gemi imalatı gibi stratejik öneme sahip sektörler başta olmak üzere neredeyse tüm sektörlere hammadde sağlayan kritik bir alandır. Türkiye’de çelik üretimi önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin, 2023 yılında Türkiye’nin ham çelik üretimi Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre %8,4 artışla 2,9 milyon ton olarak gerçekleşti. Ancak, Ocak-Eylül döneminde üretim %10,1 oranında azalışla 24,5 milyon ton seviyesinde kaldı.
Demir-çelik sektörü hem ulusal hem de küresel çapta endüstriyel alanlara hammadde sağlayan üretim sahası olarak öne çıkıyor. Demir ve çelik tesislerinde işlenen ürünler, ana sanayi dallarında ihtiyaç duyulan temel malzeme vazifesini görüyor. Çelik ve demir üretimi, yeni nesil teknolojilerle desteklenen tesislerde gerçekleşiyor. Teknoloji unsurlarının yanı sıra istihdam, hidrokarbon salımı, atık yönetimi ve lojistiğe kadar birçok husus da demir-çelik üretim sürecine dahil oluyor. Ayrıca demir-çelik işletmeleri tarafından gerçekleştirilen üretim, ithalat ve ihracat faaliyetleri de ülkemizde ticaretin ve ekonominin canlanmasında temel rol oynuyor.
Sektör, çelik ürünlerin kullanım alanının yaygınlaşması, her geçen gün tüketiminin artması, imalat sanayine ara mal üretilmesi ve ihracat potansiyeli gibi niteliklerinden dolayı ülke ekonomisi açısından büyük önem taşımaktadır. Demir-Çelik sektörü yeteri kadar gelişmemiş bir ülkenin başta savunma sanayi olmak üzere tüm ekonomisinin yabancı ülkelerden bağımsız olması düşünülemez.